Instagram

Σύστημα Συναγερμού. Τι πρέπει να προσέξω;

Συχνά η αναζήτηση κατάλληλου συστήματος συναγερμού ξεκινά αφού κάποιος έχει (ή αποπειράθηκε) να παραβιάσει το σπίτι μας.Με την ανακάλυψη του συμβάντος αναζητούμε με βιασύνη τον τεχνικό/εταιρεία για να εγκαταστήσουμε τον συναγερμό του σπιτιού μας και συχνά επιλέγουμε χωρίς να έχουμε κάνει διεξοδική έρευνα αγοράς στα χαρακτηριστικά, τις τιμές και τις προσφορές στα συστήματα συναγερμού. 

Εναλλακτικά, πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε συναγερμό σπιτιού, προχωρήστε στα παρακάτω βήματα για να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε σωστά το σύστημα συναγερμού του σπιτιού σας. Συμβουλές για την σωστή επιλογή του κατάλληλου συστήματος συναγερμού σπιτιού: 

Κάνετε έρευνα αγοράς ανάμεσα στα διαθέσιμα συστήματα συναγερμού σπιτιών και στα χαρακτηριστικά που διαθέτουν. 

Υπολογίστε ποιο είναι το κόστος που θα αντέχατε να πληρώσετε για το συναγερμό του σπιτιού σας. Συναγερμό σπιτιού μπορείτε να βρείτε και πολύ φθηνά από καταστήματα μη εξειδικευμένα (κιτ συναγερμού το οποίο τοποθετείται πρόχειρα, άρα και με αμφίβολα αποτελέσματα) έως πολύ ακριβότερα από εταιρείες συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν επώνυμα κέντρα συναγερμού & εξαρτήματα και οι οποίες αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και την συντήρησή τους. Αξιολογήστε το κάθε σύστημα συναγερμού ανάλογα με αυτά που προσφέρει και την τιμή του. Ένας χονδρικός προϋπολογισμός μεταξύ 400-700€ αρκεί για μία ποιοτική αλλά και οικονομική λύση με επώνυμο κέντρο συναγερμού, με τα τα καλώδια του συναγερμού περασμένα από τη κατασκευή (συν κάποιες μικροεπεμβάσεις που ίσως χρειαστούν). 

Ζητήστε προσφορές από τους τεχνικούς 

Περιγράψτε τον χώρο και τις απαιτήσεις σας κατάλληλα, έτσι ώστε οι εταιρείες συναγερμών να έρθουν στο χώρο και να σας μια μελέτη εγκατάστασης συναγερμού και να σας συμβουλεύσουν για τις πιθανές επιλογές που έχετε στα προσφερόμενα συστήματα συναγερμού και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους.Κάντε σύγκριση στις τιμές των συναγερμών σπιτιού και ζητήστε διευκρινήσεις όπου χρειαστεί. 

Αναλύστε την κάθε προσφορά συστήματος συναγερμού 

Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα συναγερμού σπιτιού πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κάθε σύστημα συναγερμού αποτελείται από επιμέρους εξαρτήματα όπως κέντρα συναγερμού, ανιχνευτές κίνησης/ραντάρ, μπαταρίες, μαγνητικές επαφές, πληκτρολόγια , κτλ. τα οποία πρέπει να αναφέρονται στην προσφορά. Επίσης πρέπει να αναφέρεται στην προσφορά η επωνυμία του συναγερμού και η χώρα προέλευσής του, το τελικό κόστος (με ή χωρίς ΦΠΑ), η εγγύηση πόσο διαρκεί και ποια εξαρτήματα περιλαμβάνει, τυχόν άλλες επιπλέον χρεώσεις. 

Αποφασίσετε αν θα επιλέξτε ασύρματο ή ενσύρματο (με καλώδιο) συναγερμό.

Μια συχνή απορία που προκύπτει κατά την διαδικασία επιλογής του κατάλληλου συστήματος συναγερμού σπιτιού είναι αν θα επιλέξουμε ασύρματο ή ενσύρματο συναγερμό. Χαρακτηριστικά ενός ασύρματου συναγερμού: πρόκειται για το κέντρο συναγερμού που επικοινωνεί με τα επιμέρους εξαρτήματα (επαφές, ραντάρ) μέσω ραδιοκυμάτων, επομένως οι επεμβάσεις κατά την εγκατάστασή του είναι πολύ περιορισμένες, έχει λιγότερα μερεμέτια και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης του συστήματος είναι συντομότερος. Από την άλλη πλευρά, στην ασύρματη τεχνολογία στην οποία βασίζονται, έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε άρα και ο επίδοξος κλέφτης που θα προσπαθήσει να τον μπλοκάρει/απενεργοποιήσει.Επίσης σκεφτείτε τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του σπιτιού από συσκευές που εκπέμπουν ραδιοκύματα. Χαρακτηριστικά ενός ενσύρματου συναγερμού: Συνήθως η εγκατάστασή του απαιτεί περισσότερο από μια ημέρα, έχει περισσότερα μερεμέτια, μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε έπιπλα ή άλλες συσκευές, χρειάζονται να γίνουν κάποιες τρύπες για την τοποθέτηση καλωδίων, όμως βασίζεται σε πιο αξιόπιστη τεχνολογία. Σίγουρα είναι αναγκαία η συντήρησή του κάθε δύο έτη και η αλλαγή μπαταριών, αλλά εάν τα παραπάνω γίνονται τακτικά, είναι δυσκολότερο να παραβιαστεί χωρίς να μας σταλεί ειδοποίηση από το σύστημα. 

Αξιολογήστε αν θα αγοράσετε επώνυμο ή ανώνυμο συναγερμό σπιτιού. 

Κάντε αναζήτηση και στο ίντερνετ για τις προτεινόμενες μάρκες συναγερμού και την αξιοπιστία τους, αναζητήστε την χώρα προέλευσης και κατασκευής, ρωτήστε τους γνωστούς σας για να σας πουν την γνώμη τους, ρωτήστε για το after sales service της κάθε εταιρείας. Κάνετε σύγκριση των εγγυήσεων που δίνει ο κάθε κατασκευαστής. 

Διαλέξτε το κατάλληλο πληκτρολόγιο συναγερμού 

Το πληκτρολόγιο που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι εύχρηστο και εργονομικό. Αν είναι δυνατό ζητήστε από την εταιρεία ασφαλείας που θα βάλει τον συναγερμό να σας παρουσιάσει πως λειτουργεί το κάθε πληκτρολόγιο ώστε να δείτε αν σας εξυπηρετεί στην χρήση του, αν είναι φωτιζόμενο η όχι, αν δίνει τις πληροφορίες όπλισης σε οθόνη ή όχι, πως λειτουργεί σε περίπτωση πανικού.Και βέβαια επειδή είναι το μόνο μέρος του συστήματος συναγερμού που τοποθετείται σε εμφανές σημείο, συζητήστε για το ποιο σημείο τοποθέτησης συνδυάζει καλύτερα την διακριτικότητα με την ευχρηστία.